dizel ve benzinli motorların yağ yakması


Aldığınız otomobil ikinci el veya sıfır olması hiç farketmez sonuçta bir metal yığını makina olduğu için belirli bir zaman aralığında yıpranmaya bağlı yada hiç beklenmedik bir anda arızalar ile karşılaşılabiliriz.
Peki bu arızalardan biraz bahsedelim.

-Araçlarımızın zamanla kilometreye bağlı yada kullanıcı sürüş tarzı, kullanılan yedek parça sebebiyle oluşan yağ eksiltme problemleridir.
 Benzinli motor, benzinli motora sonradan eklenen lpg sistemi eklenmiş motorlar veya dizel motorlarda bu problemin yaşanması hemen hemen aynı sebeplerdendir. Günümüzde bazı markaların bazı modellerinde sıfır alınan araçlarda dahi yağ eksiltmesi yaşanmaktadır. Bu problem silindir piston ikilisinin toleransları fazla tutulduğundan yada ufak bir mühendislik parça hatasınadn kaynaklanabiliyor. Bu da yanlış turbo yanlış intercooler seçiminı olabilir.
 Şimdi istisnai durumlardan genelde yaşanan sorunlara gelecek olursak aracımız belli bir kilometreye gelmiş artık yıpranmaya başlamıştır. Motor piston silinir segman üçlüsü aşınma ile toleranslar dışına çıkmaya başlamış hafiften de olsa yağ segmanları kompresyon segmanları kaçırmaya başlamıştır. Silindir içerisine giren motor yağı yakıtımızla beraber yanmakta ve motor yağımız eksilmektedir. Eğer aracımız turbo kaynaklı yağ yakıyorsa turbo milimiz aşınmış olup hava ile birlikte silindir içerisine yağ basacaktır bu da tehlikeli bir durumdur.
 Motorumuzun yağ yakma sebeplerinden biri de az da olsa hararet yaparak supap lastiklerinin kavrulması ve üst kapaktan motor içine yağ sızdırmasıdır bu husus fazla yağ eksiltmeye neden değil sadece ilk çalıştırmalarda egzozdan mavi duman görersiniz.
 Hararet sonrası conta yakmışsanız ve yağınızı suya karışmaya başlamışsa yine yağınız eksilir.
 Bazı motorlarda yağ soğutucu bulunmakta bu parçanın peteklerinin çatlaması sonucuda yağınızın basıncı sudan yuksek olduğu için yağınız su tarafına geçecektir ve yine motor yağınız eksilecektir.Motor yağınızın suya karışması konusunu ayrıca inceleyiniz.
 Son olarak yağ seçimimiz ince viskositeye sahip bir yağ ise buda motorumuzun yağı yakmasına eksiltmesine sebep olur. Araç kataloğuna bakarak ikliminize göre yağ seçimi yapınız.

Peki yağ yakma durumu hangi seviyeye kadar motorumuz için tehlike arz etmez?
Öncelikle düz bir zeminde yağ çubuğu çekilerek bir kontrol yapalım yeni araçlarda dijital ekranda gösterilmekte fakat eksi araçlarda bu uygulama gereklidir. Maksimum ile minimum seviyesinde mi bakalım. Eğerki yağ seviyesi minimum ise acil müdahale gerektirir yani yağ tmamlanması gerekiyor. Minimum seviyesinin altında kullandıysanız geçmiş olsun demekten başka bişey söyleyemiyoruz.
Genelde bakım aralığı 10 bin km de olduğundan 10 bin km de üst sınır en fazla 900 gram yağ kaybı olmalı ki motor zarar görmesin. Yağ seviyenizi 1000 km de bir kontrol edilmesi önerilir.



 Motorumuzun yağ yakma olayının silindir içerisine girip yakıtla yandığını söyledik yağ eksiltme tabiri de elbette kullanılabilir fakat bir de motor sıcaklığı ile bazı motor yağ markalarının buharlaşması fazla olabilir. Motor karter conrası yağ sızdırıp motor yağında azalma gözlemleyebiliriz bunun için araç altına eğilip zemine yağ damlamasını kontrol etmemiz gerekir. Asıl bu durumda eksitme tabiri kullanmamız lazım ki konuları arıza teşhisi için net bir kanıya varabilelim.

Yorumlar