Turbo Arıza Belirtileri Nelerdir?
Turbo; motor silindirleri içerisine emme manifoldu aracılığıyla basıncı atmosferden daha yüksek hava basararak performans ve verimi artıran bir otomobil parçasıdır. Araç çalıştığı andan itibaren devrede olan turbo araç devrine bakaraktan kat kat fazladır rölanti devri 900d/dk ise turbo palleri kanatları 1200d/dk dönmektedir. Uzun yola çıkıldığı zaman aşırı ısınan turbo motor yağı ile soğutulur ve turbo mili yağlanır hemen stop ettirilmez 1 dakika beklenilmesi gerekir. En kaliteli tam sentetik yağlar kullanılarak turbo ömrü uzatılabilir. Yağ değişim periyotlarını biraz daha kısa tutup turbonun verimliliği sağlanır. Turbo mili bir yatak üzerinde dairesel hareket etmesiyle görevini yerine getirir boşluk yaptığı taktirde o turbodan verim alınamaz. Boşluk kontrolünü turbo borusunu çıkartarak el ile veya bir pense ucu ile yapılır boşluk anormal seviye de ise acil revizyona sokulur veya sıfırı ile değişim yapılabilir. Orijinal yedek parça kullanılması önemlidir. Turbonun uzun yıllar hizmet edebilmesi için turboya giren havanın çok iyi filtrelenmiş olması gereklidir buda hava filtresinin değişimlerine çok dikkat edilmesi anlamına gelmektedir.
Arıza belirtileri şunlardır;
Arızayı araken hemen turbonun kendisinde aramayın turbo hortumu öncelik kontrol sırasındadır. Hortumda çatlak delinme yırtılma vs olabilir.
-Turbo normal emme yaparkenki ses çok tiz bir sesi vardır fakat turbo mili balans yapmışsa ambulans sesi kedi miyavlama sesi buna kısaca ötme yapması
-Turbo mili aşınmışsa yağınız eksilir ve egzozdan mavimsi dumanda çıkacaktır.
-İçerideki ekranınızda motor arıza ışığını yakabilir.
-Turbo bozulursa kesinlikle motor performansında %70 düşüş olacaktır ve rampayı 1. vitesle çıkmakta zorlanacaksınız.
-Turbo basıncı düşük olduğundan kara duman atacak aracınız.
-Yakıtınız fazlasıyla artacaktır.
-Aracınız yeni modelse ve içeride turbo bar göstergesi yani basınç göstergesi varsa basıncı düşük gösterecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder