Mazot Pompası Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır

 


Mazot pompası arızası, birçok farklı şekilde araç sahiplerine arızanın başladığı an itibari ile belirti vermeye başlar, fakat arızanın ilk aşamasında bu belirtilerin birçoğu belli belirsiz hissedilir ve genellikle başka arızalar ile de sıkça karıştırılır. Arızanın boyutu ilerlemeye başladıkça daha net fark edilir fakat sonuç genelikle yolda kalma ile noktalana bilir.


Bu sebeple en çok sorulan sorulardan olan dizel yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır, dizel yakıt pompası arıza belirtileri nelerdir aşağıda listelenmiştir.

Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır

Mazot Pompası Arıza Belirtileri;

 Motorun Çalışmada Güçlük Çemesi : İlk belirti aracın sabahları ve kış aylarında daha zor çalışmaya başlamasıdır. Araç marş alır fakat bir süre çalıştırırken gaz vermeniz gerekebilir.
• Rolanti Dengesizlikleri : Araç çalıştıktan sonra her an stop edecek gibi rolanti dalgalanıyor ise, rolantiyi düzeltmek için gaz vermeniz gerekiyor ise mazot pompası arızalı olabilir.
• Tekleme ve Boğulma Sorunları : Araca özellikle ani gaz verme ve çalıştıkran sonraki kısa mesafelerde teklemeler ve boğulma tarzı gaz yememe sorunları başlamış ise
• Çekiş Düşüklüğü : Araç yeteri kadar hızlanamıyor ve ataklığını kaybetmiş ise pompa basıncından kaynaklı olabilmektedir. Bu gibi performans düşüklükleri dizel yakıt pompasının motora yeteri kadar basınçlı yakıt püskürtemediği anlamına gelir
• Egzozdan Siyah Duman Atma Olması : Yakıt pompasından arıza kaynaklı düzensiz yakıt akışı, araç içi yanmayı da olumsuz yönde etkileyerek çoğu araçta siyah duman atma neden olur, Duman atma problemlerinde pompanın da kontrol edilmesi gerekmektedir.
• Yüksek Devirlerde Sorun Varsa : Araçla hızlanmaya başladığınızda yüksek devirlere çıkmakta araç zorlanıyor ise, hızlı giderken ani teklemeler yapıyor ise pompa basıncı ile ilgili sorunların habercisi olabilir.
• Yakıt Miktarı Azalmasında Belirti: Özellikle depodaki mazot azalmaya başladığında sorunlar daha da belirgin oluyor ise mazot pompasının kontrol edilmesi gerekir.
• Ses Sorunları Ve Gürültü : Her yakıt pompasında olduğu gibi mazot pompası da çalışırken bir miktar ses çıkartır. Fakat bu ses araç içinden duyulamayacak kadar azdır. Pompada meydana gelebilecek bir arıza durumunda genellikle bu ses artar ve hatta araç rolantide çalışırken araç içinden duyulabilecek kadar artabilir. Bu tip ses sorunları başladı ise mazot pompası arızalı olabilir.
• Yakıt Sarfiyatında Artışlar : Pompa aracın stabilize çalışmasına yetecek kadar düzenli yakıt göndermediğinde, yanan yakıtın karışım kalitesi düşürek cm3 başına yakıttan alınan enerji miktarını düşürür. Bu durum daha fazla yakıttın yanmasına rağmen alınan enerjinin azalmasından kaynaklı olarak yakıt sarfiyatında artmalara neden olmaktadır. Yakıt tüketimi nedensiz şekilde artmış ise mazot pompasının da gözden geçirilmesi gerekir.

Mazot Filtresi Arızası Nasıl Anlaşılır

Bazı durumlarda mazot filtesinde meydana gelen arızalar tıkanmalar bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle Dizel yakıt filtresinin de tıkalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Mazot Pompası Neden Bozulur

Genellikle dizel yakıt pompasının sabit bir bozulma nedeninden söz edilemez fakat ani hızlanmalar, sürekli turbo devrede tutularak yüksek devirlerde kullanılması, Aracın rolantiye yakın devirlerde hareket halinde kullanılması ve eskime ve yıpranmaya bağlı bozulmalar gibi çeşitli nedenlerin mazot pompası arızası nedenleri arasında gösterilebildiğini söyleyebiliriz. Genelikle erken arıza tespitlerinde yolda bırakmayan bu arıza çeşiti, ihmal edilmesi durumunda hem enjektör ve yakıt yanma sistemlerine olumsuz etkilerde bulunabilir hem de yakıt sarfiyatı ve yolda kalma durumunda çekme kurtarma maliyeti açısından araç sahiplerine daha ağır faturalar doğurabilir.

Bize Sorun!

Mazot Pompasının arızalı olduğu nasıl anlaşılır. Tamiri yada onarım aşamaları nelerdir, araç sürücülerine dizel yakıt pompası arıza belirtileri ne şekilde olur gibi aklınıza takılan tüm soruları bizlere sorabilirsiniz. Soru sormak isteyenler araç marka ve modelini de belirterek aşağıdaki yorum kısmına sorularını yazabilirler. Sorulan sorular günlük olarak editörler tarafından kontrol edilerek cevaplandırılmaktadır. Soru ve görüşleriniz bizler için değerlidir.

Yorumlar